Mléčné zuby a zubní kaz

Zdroj: Isifa/Thinkstock
Ještě v nedávné minulosti bylo mezi zubními lékaři celkem obvyklé se prvním neboli mléčným chrupem příliš nezabývat. Mléčné zuby podle nich nemělo cenu spravovat. Dnes však víme, že kazy na mléčných zubech velmi zvyšují pravděpodobnost kazivosti druhých, stálých zubů.

Rodiče by proto měli určitě trvat na tom, aby zubní lékař dítěti první zuby pečlivě prohlédl a popř. vyspravil. Stejně tak by měli rodiče vést dítě k pravidelné péči o zuby už od útlého věku, asistovat při jejich čištění a chodit s dítětem na preventivní prohlídky.

Vznik zubního kazu

Zubní kaz je infekční onemocnění zubu, proto vzniká vysoké riziko přenosu infekce z mléčného zubu na zub stálý. Na vzniku zubního kazu se podílí mnoho faktorů, od bakterií přítomných v ústní dutině přes celkovou odolnost zubního povrchu, dále pak samozřejmě množství cukrů a jiných škodlivých látek v potravě, péče o chrup nebo nemoc a užívání léků.

Prevence začíná už v těhotenství

Základ pro zdravý chrup dítěte může vytvořit jeho matka už v době těhotenství. Podílí se na něm vysokou mírou péčí o vlastní chrup a správným složením stravy. Už v děloze se dítěti v dásních vyvíjejí základy prvních zoubků.

Prevence by pak měla pokračovat i v novorozeneckém věku, kdy se škodlivé bakterie dostávají do úst novorozence ze slin dospělých. Dochází k tomu např. při olizování dudlíku nebo savičky kojenecké lahve matkou, nebo při jídle, kdy matka a dítě jí stejnou lžící.

Kazotvorné bakterie tak mohou začít působit v ústech dítěte velmi brzy a způsobit předčasné kažení mléčných zubů. Po případném nutném vytržení zkaženého mléčného zubu může dojít k nesprávnému vytvoření místa pro trvalý zub, který pak poroste ve špatné poloze či způsobí další potíže.

Cukry v jídelníčku dítěte

Na vzniku zubního kazu u dětí mají nezanedbatelný podíl sladkosti a tzv. jednoduché cukry, zejména řepný cukr. Lepící bonbony, jako jsou karamelky, dále čokoláda, marmeláda, lízátka, měkké žvýkací bonbony, žvýkačky aj. ulpívají na povrchu zubu, a tím zvyšují možnost vzniku kazu.

Pokud už svému dítěti tyto sladkosti dopřejete, měli byste poté zuby vyčistit. Jinak obecně platí nutnost čištění zubů alespoň dvakrát denně.

Po večerním čištění už by dítě nemělo jíst, pít může jenom neslazené nápoje. Ve spánku klesá produkce slin, které během dne zuby před působením bakterií do určité míry chrání, riziko vzniku kazu se proto v průběhu spánku zvyšuje.

Čištění mléčných zubů

Jak už jsme naznačili, na zdraví mléčných zubů závisí zdraví zubů trvalých, je proto nutné přimět dítě k osvojení si péče o chrup co nejdříve, aby ji přijalo jako samozřejmost a vědělo, proč je důležitá. Zuby čistíme alespoň dvakrát denně, po dobu nejméně dvou minut.

Nejprve čistíme jen navlhčeným měkkým kartáčkem, později s menším množstvím vhodné zubní pasty. Dítě ještě samo neumí přebytek pasty vyplivnout a mělo by jí spolykat co nejméně.

Čištění zubů můžete pojmout jako zajímavou a veselou hru, aby se pro dítě stalo příjemnou záležitostí. O nejvhodnějších pomůckách pro ústní hygienu, způsobu čištění, fluoridové prevenci aj. se můžete poradit u dětského zubního lékaře nebo zubního hygienika.

Mléčné zuby a zubní kaz patří do témat
  • Karla Smetanova 23.02.2015 15:56:45

    Zubní kazy u dětí jsou dnes velký problém, hlavně díky těm cukrům, sladkým jídlům. Skvělý článek! Ze své zkušenosti můžu doporučit jako doplněk pro prevenci zubního kazu jak u dětí tak u dospělých zubní gel, který je k dostání v lékárnách. Nám doma opravdu pomáhá a používá se jen jednou týdně!

  • Zub 07.02.2015 21:11:55

    Zdravím,
    se vším, co se tady píšenaprosto souhlasím. Kohozajímá péče dopodrobna,doporučuju tyto stránky http://www.prevencezubnihokazu.cz My děláme, co se tampíše, a máme pokoj :)

  • Komentář byl smazán Zub 07.02.2015 21:09:53

  • Komentář byl smazán Zub 07.02.2015 21:08:40

  • Dentocult IrenaB 06.02.2015 20:23:28

    Zdravím, další vhodnou prevencí proti vzniku kazu jsou pastilky Dentocult Xylitol, které byly ještě nedávno u nás k dostání. Vyvinuli je ve Skandinávii, kde mají s xylitolem velmi dobré zkušenosti. Xylitol je vlastně březový cukrem, ale bakterie v ústech je nemohou přeměňovat na kyseliny leptající sklovinu. Hodně se dá dočíst na http://www.dentocult.cz
    Stále se ale dají u zubaře nechat provést testy (Dentocult), zjišťující množství kyselinotvorných bakterií.

  • Zubík 27.01.2015 20:38:32

    Dobrý den,
    zubní kaz je vlastněinfekce, která bohuželtrápí děti i dospělé.Naštěstí mu jdepředcházet - díky správnépéči a správnémustravování. Tohle http://www.prevencezubnihokazu.cz/ jsou super stránky, kdese dozvíte, jak si pomoci kezdravému úsměvu.

  • Zubík 27.01.2015 20:35:08

    Dobrý den,
    zubní kaz je vlastněinfekce, která bohuželtrápí děti i dospělé.Naštěstí mu jdepředcházet - díky správnépéči a správnémustravování. Tohle http://www.prevencezubnihokazu.cz/ jsou super stránky, kdese dozvíte, jak si pomoci kezdravému úsměvu.

  • Čištění mléčných zubů rozhodně ano Karel 29.01.2013 09:54:11

    Souhlasím, že péče omléčné zuby má smysl.Zajímavý článek je i zde:http://www.cliksou.cz/nase-novinky/cisteni-mlecnych-zubu-ma-smysl/

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Zubní kaz ptejte se v poradně

Diskutujte na téma Zubní kaz

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku