Žvýkačkou proti zubnímu kazu, ale i únavě!

Žvýkání žvýkaček je opředeno mnoha názory. Na jedné straně se tvrdí, že žvýkačky způsobují namáhání čelistních svalů nebo tahání plomb. Na straně druhé se jejich význam naopak velmi propaguje a podporuje a to hned z několika důvodů, které se mohou opřít o výsledky provedených testů a výzkumů.

Historie žvýkací gumy

  • primitivní znak žvýkačky se objevoval už v dobách starého Řecka, kdy Řekové žvýkali pryskyřici, Indové zase listy pepřovníku betelového, který byl lehce narkotický a indiáni též nejrůznější druhy pryskyřic
  • žvýkaní různých rostlinných produktů bylo oblíbeno hlavně ženami, které si žvýkání oblíbily především z důvodu navození příjemného pocitu v ústech
  • v roce 1869 si nechal William Semple patentovat vynález žvýkací gumy
  • největší rozvoj žvýkačky pak nastal v Americe, na kterém se podílel William J. White, když zjistil, že kombinací dalších různých přísad s kukuřičným sirupem vznikají další příchutě

Z čeho se žvýkačky vyrábějí?

  • základní složkou zůstává i nadále pryskyřice, náhradní sladidla, změkčovadla a event. i další přísady dle finální chutě žvýkačky jako např. máta peprná
  • nové výrobky se pyšní i přísadami mikrogranulí, který se podílejí na čistícím a bělícím efektu zubů
  • postup výroby je asi takový, že se tyto všechny ingredience společně rozemelou, taví, čistí v centrifugách a filtračních přístrojích, ze kterých pak vznikne hmota, která se už jen nařeže na příslušné plátky či polštářky a může se balit

Na co je žvýkaní dobré?

Ačkoliv se to může zdát zvláštní, žvýkačka má hned několik pozitivních důvodů, proč se skutečně doporučuje:

  1. už samotné pohyby ústy - čelistí mají pozitivní vliv na organismus
  2. osvěžuje dech
  3. snižuje riziko zubního kazu - stimuluje tvorbu slin, které neutralizují kyselé prostředí v ústech, které podporuje vznik zubního kazu, sliny omývají neustále zuby a také obsahují enzymy, které eliminují zbytky stravy v ústech
  4. neutralizuje zubní sklovinu
  5. „čistí zuby" -  nečistí zuby mechanicky, ale neutralizuje kyselé prostředí v ústech, eliminuje tvorbu zubního plaku
  6. snižuje pocit sucha v ústech
  7. pomáhá bělit zuby
  8. předchází vzniku skvrn na zubech
  9. působí pozitivně na orgány rovnováhy, které jsou umístěné ve vnitřním uchu
  10. potlačuje dávivé reflexy a brání před nutkáním na zvracení
  11. zabraňuje chuti na cigaretu
  12. podporuje rychlejší činnost střev
  13. omezuje chuť na sladké - podporuje hubnutí
  14. uvolňuje napětí v těle
  15. rotační pohyby čelistí zesilují zásobení mozku krví a tudíž se zvyšují funkce a schopnosti mozku a také se zlepšuje koncentrace (až o 25 - 40 %)
  16. díky vyššímu prokrvení mozku bojuje žvýkání proti únavě a napětí

93052417.jpg

Výzkumy dokonce ukázaly, že řidiči jezdící delší trasy a žvýkající žvýkačku se na dopravních nehodách podílejí jen minimálně. Žvýkačka skutečně stimuluje mozek daleko lépe než např. jakési poplácávání do volantu nebo tančení za volantem, což ještě naopak k dopravní nehodě může jen přispět.

 

Fáma, že žvýkačky vytahují plomby je pravdivá pouze a jen v tom případě, je-li plomba již špatná a její vypadnutí by dříve nebo později stejně hrozilo. Daleko spolehlivěji o plombu přijdete konzumací tvrdých potravin jako např. ořechů.

 

Co se týče pozitivního vlivu na zamezení tvorby zubního kazu, zde je nutné upozornit na to, že jde pochopitelně pouze o žvýkačky, které neobsahují cukr.

 

Máte žvýkání jako oblíbenou činnost nebo žvýkáte spíše z důvodu snížení rizik zubního kazu?

Žvýkačkou proti zubnímu kazu, ale i únavě! patří do témat
  • Dentocult Dentocult 19.03.2015 14:36:14

    Zdravím, kromě žvýkačekjsou další vhodnou prevencíproti vzniku kazu pastilkyDentocult Xylitol, které bylyještě nedávno u nás kdostání. Vyvinuli je právěve Skandinávii, kde mají sxylitolem velmi dobrézkušenosti. Xylitol jevlastně březový cukrem, alebakterie v ústech je nemohoupřeměňovat na kyselinyleptající sklovinu. Hodněse dá dočíst nahttp://www.dentocult.cz/dentocult-xylitol/

  • Žvýkání ještě zdravěji Xylitol 15.03.2015 12:39:40

    Ahoj,
    přijde mi škoda, že tu včlánku nejsou zmíněnéžvýkačky s xylitolem.Xylitol je totiž přírodnílátka, která efektivněpomáhá chránit zuby předzubním kazem. Samozřejměbez čištění se neobejdeme,ale xylitol může dobřepomoct. Pěkný článek oxylitolu a jeho účincích nalidský organismus najdetetadyhttp://www.brezovycukr.cz/informace-o-xylitolu/

  • Fámy Elena 03.12.2009 13:12:33

    Také pamatujete na fámu zdětství, že když budeme polykat žvýkačky ucpe nám to střeva? :)

    • Re: Fámy Bublina 03.12.2009 16:38:17

      Já si to neymslím, nedávno jsem četla článek, že kyselina v žaludku nedokáže úplně žvýkačku zničit. Pak tedy může docházet k ucpání slepého střeva. Myslím si, že je lepší žvýkačku prostě vyhodit.

      • Re: Re: Fámy alice 20.03.2010 11:55:06

        hahaha prober se to by měl skoro každej člověk ucpaná střeva já je polikám když je nemůžu vyplivnout... a kdybych měla spočítat kolik sem jich spolkla...myslim že bych se nedopočítala.... takže bych tomu nevěřila, žádné problémy nemám :D:D:D:D

  • Sporné halka 03.12.2009 18:36:47

    Je pěkné, že žvýkačky pomáhají snížit riziko zubního kazu, ale v porovnání s tím, z čeho jsou složeny (umělá sladidla, samá „Éčka“) je tento účinek na nic. Radši si několikrát denně vyčistím zuby a pastu vyplivnu, než několikrát denně vyžvýkám žvýkačku obsahující samé organizmu neprospěšné látky a přídatky.

    • Re: Sporné Týna 07.12.2009 14:02:59

      No, ono prý častější čistění zubů než dvakrát denně tak néní úplně zdravé…vydrbeme pak i to, co bychom neměli…možná ústní voda je zlatá střední cesta.

  • závislost Bubble Queen 03.12.2009 13:50:56

    pro mě už není žvýkání jen oblíbená činnost, je to závislost, nemůžu bez žvýkaček být..

    • Re: závislost vlaďka 06.12.2009 16:55:56

      Přesně tak i u mě je to již závislost. Také musím podotknout, že sluší více žvýkačka než cigareta. A navíc, nejen že je čistší dech tak i u zubaře je méně zásahů :-).


Adresář

Zubní kaz ptejte se v poradně

Diskutujte na téma Zubní kaz

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku